Indkørselen
 
 
 
Indkørselen til Fogedgården

Dette sted er altid kaldet indkørslen. For så vidt kunne den lige så godt hedde udkørselen. Det kommer an på, hvilken vej man kommer fra. Men det har åbenbart været det væsentligste at køre ind. Og det er det også her. Vi vil køre ind på Fogedgården. Vi vil køre ind i min barndom, som er forbundet med dette sted.

Senere vil vi køre ud af indkørslen og komme tilbage igen. Siden vil vi køre ud af den for bestandig. Men det varer længe endnu. Og egentlig vil vi aldrig helt forlade stedet.

Indkørslen har altid været på samme sted. Det er sikkert de samme sten i brolægningen som for hundrede år siden. Nøddehaven til højre har også været der så længe, jeg husker, men der var en gang, hvor vi kunne gå mellem nøddetræerne og samle nødder om efteråret. Det er lang tid siden. 

Muren på venstre side afløste et gammelt, frønnet stakit, og stedet inden for dette husker jeg kun som vildnis. Da muren afløste det gamle stakit, blev der anlagt en prydhave med et rosenbed med udsøgte sorter. Udadtil skulle det også være præsentabelt; der blev plantet slyngroser, der kunne vokse op ad muren og videre op ad et trådespalier.

Inden for denne mur i haven er der en brønd. Herfra blev der pumpet vand op og ledt ud i indkørslen og op i en tøndeformet sprøjte, når der skulle sprøjtes frugttræer. Hvorfor der er en brønd her, ved jeg ikke, men den er fra før frugtplantagens tid.

Hver morgen blev transportspandene med mælk båret ud til vejen her til mælkekusken, som tog dem med på mejeriet og et par timer senere afleverede dem tomme igen. Somme tider var der nu valle med tilbage til grisene. Der var som regel tre spande, som karlene ved 9-tiden, ”frokosttid”, tog med ind til bagtrappen og her overlod det at vaske spande til pigen.

På venstre hjørne stod et gammelt, hult piletræ, hvis hulrum fungerede som ”postkasse” for mælkemanden, da vi ikke havde køer mere.

At komme ud af indkørslen og stå ved vejen og se ud, var det første indtryk af, hvor stor verden var. Så vi skynder os ind igen.


Fotos:
øtv: Udkørselen, september 2006
ntv: Indkørselen, oktober 2007
th: Indkørselen, omkring 1948
“At komme ud af indkørslen og stå ved vejen og se ud, var det første indtryk af, hvor stor verden var. Så vi skynder os ind igen.”